poniedziałek, 28 listopada 2016

Sałatka ze szpinakiem, pieczoną marchewką i burakiem

img_6759-2

Wiele osób chce jeść zdrowo, ale uważa, że zdrowe jedzenie jest nudne i niesmaczne. Nic bardziej mylnego. Wystarczy odnaleźć pasujące nam połączenia i trochę poeksperymentować. Gdy chcemy zjeść lekko zwykle pierwsza na myśl przychodzi nam sałatka, prawda? Nie musi to być nudne połączenie pomidora, ogórka, papryki i sałaty, które zapewne już po krótkim czasie zniechęci nas do zdrowego odżywiania. Dzisiaj więc chcę udowodnić, że zdrowo nie znaczy nieapetycznie, a wręcz odwrotnie - kolorowo, lekko i naprawdę przepysznie!

Marchew

Uwielbiam pieczoną marchew - słodziutką i lekko chrupiącą. Dla mnie jest pyszna szczególnie w sałatkach, ale jest równie świetna, jako dodatek do wielu mięs. Wspaniale smakuje z gęsią czy z kaczką. Doskonała również, jako zdrowa przekąska, szczególnie wtedy, gdy mamy ochotę na "coś" słodkiego;)

sałatka marchew burak feta szpinak fenkuł

Sałatka ze szpinakiem, pieczoną marchewką i burakiem


2 porcje
czas: 1 h 30 min

Składniki:


Na sałatkę:
4 garści świeżego szpinaku
4 nieduże marchewki 
1 burak
½ kopru włoskiego
1 szalotka
50 g sera feta
kiełki lucerny

Do marchewek:
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz

Winegret:
1 łyżeczka skórki z limonki
1 łyżeczka soku z limonki
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Metoda:


Piekarnik nagrzać do 180°C. Buraka zawinąć w folię aluminiową, włożyć na blachę piekarnika i piec przez godzinę. (W połowie pieczenia buraka dodajemy marchewki, gdyż pieką się one zdecydowanie szybciej).

Marchew obrać, pokroić wzdłuż na mniejsze części. Włożyć do miski, polać syropem klonowym, oliwą, sosem sojowym oraz doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Włożyć do piekarnika po pół h pieczenia buraka. 

Przygotować winegret - dobrze wymieszać wszystkie składniki, odstawić. 

Fenkuł i szalotkę pokroić na plasterki. 

Wyjąć upieczone warzywa. Buraka przestudzić, obrać i pokroić na plasterki. 

Na talerzach wykładać umyty szpinak, upieczoną marchew, buraka, fenkuł, szalotkę oraz kiełki lucerny. Na wierzch pokruszyć fetę i polać przygotowanym winegretem. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© FOOD AND APPETITE
Maira Gall