środa, 16 listopada 2016

Zupa acquacotta

Acquacotta

Acquacotta - czyli po prostu gotowana woda to zupa, która wywodzi się jeszcze z czasów antycznych i jest utożsamiana z regionem południowej Toskanii i północnego Lazio. Pierwotnie było to jedzenie biedaków. Zgodnie z tym, co głoszą włoskie legendy można powiedzieć, iż przepis na tą zupę powstał ze względu na potrzebę wykorzystania starego, czerstwego chleba. Biedacy, zalewając go wrzątkiem powodowali, iż nadawał się on ponownie do spożycia. Z biegiem czasu przepis na zupę acquacotta uległ zmianie poprzez dodawanie coraz to większej ilości składników.

chleb pomidory grana padano bazylia ser cebula bread onion cheese tomato

cebula chleb onion bread

Mimo ubogich składników acquacotta jest naprawdę pyszna i pełnia smaku. Sekretem do uzyskania pełni smaku jest dosyć długie gotowanie warzyw. Jeśli mamy kawałek lekko czerstwego chleba w domu - nie wyrzucajmy go, ale pokrójmy na parę kawałków i zupełnie osuszmy - to właśnie on jest podstawą tej włoskiej zupy. 

acquacotta zupa soup onion egg bread chleb jajka pomidor grana padano

acquacotta zupa soup onion egg bread chleb jajka pomidor grana padano

Acquacotta


2 porcje
czas: 1.5-2 h

Składniki:


2 nieduże cebule
200 g świeżych pomidorów
500 ml wody
mały kawałek selera
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
ser Grana Padano
parę kromek czerstwego pszennego chleba
sól, pieprz

Metoda:


Pomidory umyć, naciąć, sparzyć wrzątkiem i odstawić. Cebulę pokroić w piórka. Selera pokroić na małe, cienkie kawałki. W średnim garnku podgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę i podsmażyć na niskim ogniu do miękkości - około 5 minut. Następnie dodać selera i podsmażać kolejne 5 minut.W międzyczasie obrać pomidory i pokroić na ćwiartki. Dodać do pozostałych warzyw i podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać wodę, posolić i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do niskiego i gotować przez około 1-1.5 h. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wbić jajka i gotować przez 2-3 minuty. Po takim czasie jajka będą miały jeszcze płynne żółtko. Na dnie głębokich talerzy rozłożyć połamane kromki czerstwego chleba. Zalać je zupą uważając, aby nie naruszyć jajek. Na sam koniec przełożyć na każdy talerz jedno jajo. Posypać obficie startym serem Grana Padano
 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© FOOD AND APPETITE
Maira Gall