niedziela, 20 listopada 2016

Ciastka owsiane z masłem orzechowym i gorzką czekoladą

ciastka masło orzechowe cookies peanut butter czekolada chocolate oat płatki owsiane

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na te pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka. Zero mąki i zero rafinowanego cukru. Świetnie nadadzą się dla tych, którzy są rano w biegu - są idealne na śniadanie - dużo zdrowej energii potrzebnej na produktywny poranek. Oczywiście stanowią dobrą formę słodkiej przekąski, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale chcemy jeść zdrowo.

ciastka masło orzechowe cookies peanut butter czekolada chocolate oat płatki owsiane

Banalnie proste i szybkie. Polecam szczególnie na maśle orzechowym własnej roboty, które nie ma żadnych dziwnych konserwantów i innych dodatków. Ja najchętniej dodaję do wszelkiego rodzaju wypieków gorzką czekoladę, ale jeśli ktoś woli czekoladę mleczną to i ona sprawdzi się równie dobrze. 

ciastka masło orzechowe cookies peanut butter czekolada chocolate oat płatki owsiane

Ciastka owsiane z masłem orzechowym i gorzką czekoladą


24 ciasteczka
czas: 30-40 minut

Składniki:


200 g szklanki płatków owsianych górskich
70 g mąki owsianej
100 g masła orzechowego
70 g miodu
30 g oleju kokosowego
70 g gorzkiej czekolady
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Metoda:


Nagrzać piekarnik do 180°C. W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W rondelku rozpuścić masło orzechowe, miód, olej kokosowy. Odstawić do ostudzenia. Gdy masa dodać  ją  do suchych składników, dodać jajko i wymieszać do połączenia wszystkich składników. Pod koniec dodać posiekaną na kawałki gorzką czekoladę. Formować ciasteczka o średnicy około 3-4 cm. Piec około 12-15 minut, aż ciasteczka będą zarumienione po bokach.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© FOOD AND APPETITE
Maira Gall