Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na te pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka. Zero mąki i zero rafinowanego cukru. Świetnie nadadzą się dla tych, którzy są rano w biegu - są idealne na śniadanie - dużo zdrowej energii potrzebnej na produktywny poranek. Oczywiście stanowią dobrą formę słodkiej przekąski, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale chcemy jeść zdrowo.
Banalnie proste i szybkie. Polecam szczególnie na maśle orzechowym własnej roboty, które nie ma żadnych dziwnych konserwantów i innych dodatków. Ja najchętniej dodaję do wszelkiego rodzaju wypieków gorzką czekoladę, ale jeśli ktoś woli czekoladę mleczną to i ona sprawdzi się równie dobrze.
Ciastka owsiane z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
24 ciasteczka
czas: 30-40 minut
Składniki:
200 g szklanki płatków owsianych górskich
70 g mąki owsianej
100 g masła orzechowego
70 g miodu
30 g oleju kokosowego
70 g gorzkiej czekolady
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Metoda:
Nagrzać piekarnik do 180°C. W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W rondelku rozpuścić masło orzechowe, miód, olej kokosowy. Odstawić do ostudzenia. Gdy masa dodać ją do suchych składników, dodać jajko i wymieszać do połączenia wszystkich składników. Pod koniec dodać posiekaną na kawałki gorzką czekoladę. Formować ciasteczka o średnicy około 3-4 cm. Piec około 12-15 minut, aż ciasteczka będą zarumienione po bokach.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz