niedziela, 28 sierpnia 2016

Spaghetti & meatballs / Spaghetti z klopsikami

pastameatballs

Are you a fan of Italian food? I am! And to me it's a pure definition of comfort food. So today I give a recipe for my go to dish - spaghetti with meatballs in a tomato sauce. It's really uncomplicated, yet so good. I guess if I had to choose one dish I could eat for the rest of my life it would possibly be it.




Czy są tu wielbiciele kuchni włoskiej? Ja ją zdecydowanie uwieeeelbiam. Włoskie jedzenie jest wprost stworzone, aby poprawiać nim sobie humor. Tak więc, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione danie - spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym. Przepis jest taki prosty, a przy tym taaaki dobry. Czasami myślę, że gdybym musiała wybrać jedno danie, które miałabym jeść do końca życia to byłoby właśnie to.

prepmeatballs

I usually use turkey mince, since it is healthy and less fatty than the other kinds of meat, but pork and beef work just fine.




W tym przepisie zwykle używam mielonego indyka, ponieważ jest zdrowy i zdecydowanie chudszy od innych mięs, niemniej jednak mięso wieprzowe czy wołowe również dobrze się sprawdzi.

rawmeatball

meatballsgaric


SPAGHETTI WITH MEATBALLS IN TOMATO SAUCE
(Serves 3-4)

RECIPE

Ingredients:

For the meatballs:
500 grams of minced turkey
2 garlic cloves
1 onion
1 egg
1 tsp Worcestershire sauce
1 tsp oregano
1 tsp basil
1 tsp rosemary
breadcrumbs*
salt, pepper
2 tbsp olive oil for frying

*I usually add 3 tablespoons, but it depends on how moist the meat is. You should not add a lot, otherwise it will make the meat tough.

For the sauce:
2 cans of tomatoes
1 big garlic clove (chopped)
2 tbsp butter
1 tbsp olive oil
fresh basil for garnish
parmesan cheese

For the pasta:
400 grams spaghetti pasta

Method:

Start by finely chopping the onion and garlic. Place the meat in a bowl, then add the onion, garlic and herbs. In a separate bowl lightly whisk the egg and add to the meat along with Worcestershire sauce. Mix together and then add breadcrumbs and salt and pepper. Mix with your hands. Form the meatballs in a size of a golf ball. Place them on a plate.

Add the olive oil to a big frying pan and heat it up to a medium to high heat. Sear the meatballs turning them softly so they are evenly nice and golden. Just a couple of minutes. (They don't have to be cooked through, since they will cook in a tomato sauce later). Take the meatballs out of the pan and place them on a clean plate.

Turn the heat down to low. To the same pan add butter and olive oil, then add the chopped garlic. Fry for around 30 seconds to one minute watching the garlic not to burn. Then add the tomatoes. Put the meatballs into the tomato sauce. Simmer for around one hour on a low heat stirring occasionally. At the very end add the salt and pepper to a taste.

In a big pan boil the pasta in a salted water.

Place the pasta on a plate, add the sauce with meatballs. Garnish with some fresh basil and parmesan cheese and enjoy. Mmmm... So good!




 

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM
(3-4 porcje)

PRZEPIS

Składniki:

Na klopsiki:
500 gram mielonego indyka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka rozmarynu
bułka tarta*
sól, pieprz
2 łyżki oliwy do smażenia

*Zwykle dodaję około 3 łyżki, w zależności od tego, jak wilgotne jest mięso. Nie należy dodawać za dużo bułki tartej, ponieważ wtedy mięso stanie się twarde.

Na sos:
2 puszki pomidorów
1 duży ząbek czosnku (posiekany)
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
świeża bazylia
parmezan

Na makaron:
400 gram makaronu spaghetii

Metoda:

Bardzo drobno posiekać cebulę i czosnek. Mięso włożyć do miski, dodać do niego posiekaną cebulę i czosnek oraz zioła. W osobnej miseczce wymieszać jajko i dodać do mięsa wraz z sosem Worcestershire. Wszystko wymieszać i dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszać rękoma i uformować klopsiki wielkości piłeczek do golfa. Odłożyć na talerz.

Na dużą patelnię dodać oliwę i rozgrzać do średniego/wysokiego ognia. Obsmażyć klopsiki przewracając co jakiś czas tak, aby równomiernie usmażyły się na złoty kolor. Zajmie to parę minut. (Klopsiki mogą być surowe w środku, ponieważ później będą się gotowały w sosie pomidorowym). Wyjąć klopsiki z patelni i odłożyć na talerz.

Zmniejszyć ogień na mały. Do tej samej patelni dodać masło wraz z oliwą i posiekanym czosnkiem. Smażyć około 30 sekund - 1 minutę pilnując, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodać pomidory i wymieszać. Do sosu włożyć klopsiki. Gotować na wolnym ogniu około godzinę od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

W dużym garnku ugotować makaron w posolonej wodzie.

Na talerz nałożyć makaron i dodać sos z klopsikami. Dodać świeżą bazylię oraz starty parmezan. Smacznego!

 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© FOOD AND APPETITE
Maira Gall