poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Plum yeast cake / Drożdżówka ze śliwkami

cake1
Yes! Plums are in season :) This is actually one of my favorite ways to enjoy them. Well, and also, a yeast cake my mother loves the most (correct me if I am wrong here mum!)




Jest sezon na śliwki! Chyba najbardziej lubię je jeść właśnie w tym cieście. Ponadto, to ulubiona drożdżówka mojej mamy (popraw mnie mamo, jeśli tak nie jest!)

ingredients

flour1

preparation

 

I just love love loooove making yeast cake. For me it's mind-blowing, how yeast activates gluten and how it rises and, of course, how it  t a s t e s. Oh, is there anything better then freshly baked cake like this? I don't think so.




Wprost uwielbiam robić ciasto drożdżowe. Zachwyca mnie to, jak drożdże aktywują gluten, jak ciasto rośnie, a przede wszystkim, jak s m a k u j e. Chyba nie ma nic lepszego niż świeża drożdżówka prosto z piekarnika?

dough

When it comes to making yeast cake - patience is the key. Just give it time. It's worth it.




Robienie ciasta drożdżowego wymaga przede wszystkim cierpliwości. Trzeba dać mu czas. Jest tego warte.

plums

honeytwo

It's so good that in my family it just disappears in a blink of an eye.




Jest tak pyszne, że u mnie ze stołu znika w parę minut.

cake

 

PLUM YEAST CAKE
(20x30 cm baking tray)


RECIPE

Ingredients:

300 grams all-purpose flour + 2 tbsp for the leaven
15 grams fresh yeast
125 ml lukewarm milk
1 egg
50 grams melted butter
40 grams sugar + 1 tbsp for the leaven
500 grams plums
2 tbsp honey

Method:

Start by making the leaven. Warm up milk, it should be lukewarm temperature (When it's too hot it kills the yeast, when it's to cold it doesn't activate it). Pour the milk into a bowl. Crush the yeast and add it to the milk. Add two tablespoons of flour and one tablespoon of sugar, mix well. Cover with clean kitchen towel and let it rise for about 10 to 15 minutes.

Then melt the butter. Let it cool down (it should be just a little warm when you add it). Sift the flour. Add the sugar and mix. Next add the egg and afterwards gradually add the leaven while mixing everything with your hands. Work the dough for around 10 minutes and then slowly add the butter you've melted. Work the dough for another 5 minutes, just so it is nice and smooth.

Now transfer the dough to a large bowl, cover with kitchen towel and let it rise for an hour to an hour and a half.

Cut the plums in half and deseed them. Set aside.

Grease the baking tray with butter and sift a little bit of flour on top of it. Set aside.

After that time, take the dough out of the bowl and stretch it to the size of the baking tray. I do it with my hands. Transfer it to the baking tray, cover it and let it rest for another hour. Meanwhile preheat the oven to 180°C (350°F).

Now put the plums on top of the dough and pour honey on top of them.

Bake for around 40 minutes.





DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI
(Blacha 20x30 cm)

PRZEPIS

Składniki:

300 gram mąki pszennej + 2 łyżki na rozczyn
15 gram świeżych drożdży
125 ml letniego mleka
1 jajko
50 gram roztopionego masła
40 gram cukru + 1 łyżka na rozczyn
500 gram śliwek
2 łyżki miodu

Metoda:

Rozpocząć od przygotowania rozczynu. Podgrzać mleko, powinno być letnie (Za gorące mleko zabije drożdże, za zimne ich nie aktywuje). Przelać mleko do miski. Pokruszyć drożdże i dodać do mleka. Dodać dwie łyżki mąki i jedną łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut.

Roztopić masło. Przestudzić (powinno być letnie). Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać jajko oraz powoli dodawać rozczyn, mieszając wszystko rękami. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Teraz powoli dodawać roztopione masło i wyrabiać ciasto przez kolejne 5 minut, aż będzie gładkie.

Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 - 1.5 godziny.

Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Odstawić.

Blachę do pieczenia posmarować masłem i obsypać niewielką ilością mąki.

Po upływie czasu wyrastania wyjąć ciasto i rozciągnąć na wielkość blachy do pieczenia. Ja robię to rękami. Przełożyć do blachy, przykryć i odstawić na kolejną godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C.

Gdy ciasto urośnie rozłożyć na nim śliwki i polać dwoma łyżkami miodu.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut.

Mniam!

 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© FOOD AND APPETITE
Maira Gall