Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszną i zdrową granolę, która nie ma w sobie ani grama rafinowanego cukru. Banalna w wykonaniu, a przy tym naprawdę pyszna.
Do granoli możemy dodać dowolne nasiona i orzechy. Moje ulubione połączenie to migdały i nasiona słonecznika. Wariacji jest mnóstwo! Po upieczeniu granoli można dodać również suszone owoce (nie polecam dodawania ich do pieczenia, gdyż robią się bardzo twarde).
Wspaniała z mlekiem (ja uwielbiam z domowym mlekiem migdałowym), jogurtem, a także jako drobny chrupiący dodatek do owsianki.
GRANOLA
2 duże słoiki
czas: 40 minut
Składniki:
4 szklanki górskich płatków owsianych
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki nasion słonecznika
8 łyżek miodu / syropu klonowego
6 łyżek oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Metoda:
Nagrzać piekarnik do 170°C. W rondelku rozpuścić miód z olejem kokosowym (Uważać, aby nie zagotować!). Migdały posiekać na mniejsze kawałki. W dużej misce połączyć płatki wraz z migdałami, nasionami słonecznika, cynamonem i solą. Dodać rozpuszczony miód i olej oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać. Chcemy, aby wszystkie składniki zaczęły się ze sobą kleić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mieszankę równomiernie wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut mieszając w połowie pieczenia - wtedy równomiernie się zarumieni i nie przypali się.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz