Uwielbiam bolognese pod każdą postacią - z makaronem spaghetti, w lasagne i w ravioli. Najpyszniejsze jest, gdy da mu się dużo czasu. Wtedy wszystkie smaki dobrze się łączą i sos staje się bardziej delikatny oraz aromatyczny.
Przy robieniu pierożków ravioli należy uważać na to, aby nie dostało się do nich powietrze. Najprościej jest nakładać ravioli na jednym pasku makaronu i przykrywać go kolejnym, tak by wykonać tylko jeden rząd ravioli. Aby uzyskać charakterystyczne, falowane brzegi pierożków potrzebne nam będzie radełko.
Wykonanie ravioli jest dosyć czasochłonne, ale uwierzcie mi, naprawdę warto. Dodam tylko, że nie sposób im się oprzeć. Po prostu esencja Włoch na talerzu ;)
Ravioli z bolognese
8 porcji
czas: 3-3.5 h
Składniki:
Sos:
300 g mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia
parmezan
sól, pieprz
Makaron:
z TEGO przepisu
+ 1 jajko do posmarowania
Sos (opcjonalnie):
1 łyżeczka masła
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Metoda:
Cebulę oraz czosnek drobno pokroić. Marchew zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
Na rozgrzaną patelnię dodać 1 łyżkę oliwy i na małym ogniu zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i podsmażać niecałą minutę. Dodać marchew i podsmażyć kolejną minutę. Warzywa zdjąć z patelni na miskę i odstawić.
Na patelnię dodać kolejną łyżkę oliwy, zwiększyć ogień i usmażyć mięso na brązowy kolor. Dodać usmażone warzywa oraz pomidory oraz 1 szklankę wody. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień do małego i redukować sos co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Zajmie to około 30-40 minut.
*Przygotować sos pomidorowy. Na niedużej patelni roztopić masło. Dodać czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać pomidory. Doprawić do smaku i lekko zredukować. Około 10-15 minut.
W międzyczasie przygotować makaron. Makron rozwałkować i pokroić na płaty o szerokości około 10 cm. Posmarować roztrzepanym jajem. Nakładać po łyżeczce przestudzonego farszu zostawiając około 4-5 cm odstępy. Przykryć kolejnym płatem makaronu z góry. Dokładnie zaklejać uważając, aby do ravioli nie dostało się powietrze. Wycinać pierożki radełkiem.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ravioli gotować partiami, około 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.
Ravioli podawać ze świeżą bazylią, startym parmezanem i odrobiną oliwy extra virgine bądź z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz