poniedziałek, 5 grudnia 2016

Drożdżowe bułeczki z rozmarynem i rodzynkami

Pan di ramerino

Pan di ramerino - czyli włoskie drożdżowe bułeczki z rozmarynem i rodzynkami. Charakterystyczne dla regionu Toskanii (Florencja) - tradycyjnie wypiekane w okresie Wielkiego Postu i sprzedawany tylko w Wielki Czwartek po pobłogosławieniu chleba przez kapłana. Aktualnie pieczony jest przez cały rok. 
Pan di ramerino

Wspaniale smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Bułeczki są niezwykle aromatyczne i mięciutkie. Pachnące rozmarynem, lekko słodkie. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu. Warto! 

Pan di ramerino

Drożdżowe bułeczki z rozmarynem i rodzynkami


12 bułeczek
czas: 3 h 

Składniki:


500 g mąki (250 g typu 500 i 250 typu ‘’00)
50 ml oliwy z oliwek
180-200 ml wody
20 g świeżych drożdży
3 gałązki świeżego rozmarynu
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
40 g rodzynków
1 jajo +2 łyżki wody
+ oliwa do posmarowania

Metoda:


Na patelni rozgrzać oliwę (na małym ogniu) i dodać rozmaryn. Podsmażać około 10-15 minut, aby oliwa nabrała smaku rozmarynu. Oliwę odstawić i przestudzić.

Rodzynki wsypać do szklanej miski bądź kubka i zalać wrzątkiem. Odstawić do zmięknięcia. Następnie odsączyć z wody.

Przesiać mąkę do dużej miski,  dodać sól i cukier.

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Odstawić na około 10 minut.

Do mąki powoli wlewać rozczyn i mieszać drewnianą łyżką. Wlać oliwę z rozmarynem, wbić jajo i wymieszać dodając na koniec rodzynki. Ciasto wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Uformować z niego kulę i posmarować oliwą. Włożyć do dużej miski odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Po tym czasie uformować z ciasta 12 bułeczek i położyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrastania na kolejne 45-60 min. 

Po wyrośnięciu wstawić bułeczki do piekarnika i piec 20 minut. Po upływie 20 minut wyjąć je z piekarnika i posmarować je roztrzepanym jajkiem z wodą, ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejnych 5-7 minut, aż ładnie się zarumienią. Ostudzić na kratce. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© FOOD AND APPETITE
Maira Gall