Jeśli nie macie czasu na robienie świeżego makaronu albo nie macie gotowego pod ręką to oczywiście sprawdzi się zwykły, kupny makaron. Osobiście uważam, że w takiej wersji smakuje najlepiej, dlatego polecam wypróbowanie przepisu właśnie z domowym makaronem. Dla mnie czas na robienie makaronu to taka swojego rodzaju terapia, czas dla mnie i spokój. Zawsze robię go więcej, aby mieć trochę ususzonego pod ręką.
Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki. Poza sezonem na pomidory równie dobrze nadadzą się pomidory pelati z puszki. Co ciekawe, przez długi czas nie byłam fanką anchovis, ale ten przepis odmienił mój stosunek do tych rybek. Nadają całemu daniu leciutko rybnego, ale przede wszystkim słonego smaku - dlatego uważajmy dodając soli. Mimo niewielkiej ilości składników danie jest pełne smaku, a wszystko świetnie się ze sobą komponuje.
Spaghetti alla puttanesca
2 porcje
czas: 15 minut
Składniki:
ok 200 g makaronu spaghetti (z tego przepisu)
300-400 g świeżych pomidorów
1 ząbek czosnku
½ czerwonej papryczki chili
3-4 fileciki anchovis
garść czarnych oliwek
łyżeczka kaparów
1 natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
Metoda:
Przygotować garnek z osoloną wodą, zagotować.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Czosnek, papryczkę chili oraz anchovis posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać czosnek, chili, anchovis, kapary oraz oliwki. Wlać kolejną łyżkę oliwy, a następnie dodać pomidory i podsmażać około 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron – świeży makaron gotujemy około 2-3 minuty.
Pod koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Do warzyw dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz