piątek, 9 grudnia 2016

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti Pasta Makaron

Jeśli nie macie czasu na robienie świeżego makaronu albo nie macie gotowego pod ręką to oczywiście sprawdzi się zwykły, kupny makaron. Osobiście uważam, że w takiej wersji smakuje najlepiej, dlatego polecam wypróbowanie przepisu właśnie z domowym makaronem. Dla mnie czas na robienie makaronu to taka swojego rodzaju terapia, czas dla mnie i spokój. Zawsze robię go więcej, aby mieć trochę ususzonego pod ręką.

Spaghetti alla putanesca

Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki. Poza sezonem na pomidory równie dobrze nadadzą się pomidory pelati z puszki. Co ciekawe, przez długi czas nie byłam fanką anchovis, ale ten przepis odmienił mój stosunek do tych rybek. Nadają całemu daniu leciutko rybnego, ale przede wszystkim słonego smaku - dlatego uważajmy dodając soli. Mimo niewielkiej ilości składników danie jest pełne smaku, a wszystko świetnie się ze sobą komponuje.

Spaghetti alla puttanesca, pasta, makaron, włoska kuchnia, italian

 

Spaghetti alla puttanesca


2 porcje
czas: 15 minut 

Składniki:


ok 200 g makaronu spaghetti (z tego przepisu)
300-400 g świeżych pomidorów
1 ząbek czosnku
½ czerwonej papryczki chili
3-4 fileciki anchovis
garść czarnych oliwek
łyżeczka kaparów
1 natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek

Metoda:


Przygotować garnek z osoloną wodą, zagotować.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.

Czosnek, papryczkę chili oraz anchovis posiekać. Na patelni rozgrzać 2  łyżki oliwy. Dodać czosnek, chili, anchovis, kapary oraz oliwki. Wlać kolejną łyżkę oliwy, a następnie dodać pomidory i podsmażać około 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron – świeży makaron gotujemy około 2-3 minuty.

Pod koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Do warzyw dodać ugotowany makaron i wymieszać.

 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© FOOD AND APPETITE
Maira Gall