poniedziałek, 12 grudnia 2016

Sałatka z jajkiem, awokado i pomidorkami cherry

Guacamole z jajkiem

Żyjemy w pędzie. Wszystko szybko. To załatwić, tam pojechać, to zrobić, to odebrać, to napisać, to posprzątać, to kupić (...). W czasach, w których "nikt nie ma na nic czasu" - nawet na zdrowy posiłek. A przecież to jest podstawą naszego zdrowia. Żyjemy w ciągłym stresie, w dobie miliona bodźców, w czasach, gdy otrzymujemy mnóstwo skrajnych sygnałów. Tak trudno nam się w tym odnaleźć. Zwolnić. Odpocząć. Skupiamy się na tym co będzie jutro, za tydzień, za rok, a zapominamy o tym co mamy dzisiaj i o tym, że tylko to "dzisiaj" mamy. Tak często zapominamy o naszym zdrowiu. O tym, żeby dostarczyć swojemu organizmowi dobrej i zdrowej energii. Nie mówmy, że nie mamy czasu. Pamiętajmy o naszym zdrowiu, przecież mamy je tylko jedno, a jego jedynego, w dobie konsumpcjonizmu, nie da się kupić. Dbajmy o siebie samych. Dbajmy o siebie nawzajem. 

Guacamole z jajkiem

Zrobienie zdrowego posiłku nie musi wymagać dużo czasu - wszystko zależy od tego, jak się zorganizujemy. Przede wszystkim trzeba naprawdę
c h c i e ć, a reszta przyjdzie sama. Ten przepis jest naprawdę prosty i bardzo szybki. Nada się na dobry początek dnia, ale również jako sałatka na lunch czy lekką kolację. Jedno jest pewne - o każdej porze dnia smakuje tak samo: pysznie

img_6957

Sałatka z jajkiem, awokado i pomidorkami cherry


2 porcje
15 minut

 

Składniki:


2 jajka
1 dojrzałe awokado
4 garście świeżego szpinaku
20 pomidorków cherry
½ czerwonej cebuli
świeża kolendra

na winegret:
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy limonki
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki tabasco
sól, pieprz

Metoda:


Jajka ugotować na półmiękko (około 3-4 minuty). Awokado pokroić w kostkę, szpinak umyć, pomidorki cherry pokroić na połówki, cebulę pokroić w piórka. Warzywa włożyć do miski. Przygotować winegret mieszając wszystkie składniki. Polać nim warzywa, a następnie dodać jajko i świeżą kolendrę.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© FOOD AND APPETITE
Maira Gall