wtorek, 20 września 2016

Pumpkin soup / Krem z dyni

pumpkin soup fall autumn

I love this soup. Rich in flavor, very filling, nice and creamy. Oh! It's also really ease to make.




Uwielbiam tą zupę. Bogata w smak, niezwykle sycąca i kremowa. Oh! I bardzo łatwa w przygotowaniu.

pumpkins soup

pumpkins2
There are tons of different kinds of pumpkin. I like to use butternut squash or mix of butternut squash with a regular pumpkin that we use for carving during Halloween. It's really up to you. Like I've said, I prefer the butternut squash, just because it has more color and, what comes with it, more flavor. More than that, regular pumpkin usually has more fibrous flesh, unlike the butternut squash.




Aktualnie dostępnych jest mnóstwo różnych rodzajów dyni. Ja lubię używać dyni piżmowej lub mieszać dynię piżmową ze zwyczajną dynią, tą, której zwykle używamy do wycinania w Halloween. Decyzja należy do Ciebie. Jak już wspomniałam, ja wolę dynię piżmową, ponieważ ma mocniejszy kolor, a co za tym idzie, ma bardziej intensywny smak. Ponadto, zwykła dynia ma więcej włóknistego miąższu w okolicach pestek, niż dynia piżmowa.

pumpkinsoup3

 

PUMPKIN SOUP
(3-4 portions)

RECIPE

Ingredients:

1 white onion
around 700-800 grams pumpkin (peeled and deseeded)
2 tbsp butter
2 tbsp olive oil
1 tsp sugar
1/2 tsp grounded nutmeg
300 ml vegetable stock
300 ml coconut milk
handful pumpkin seeds
salt and pepper

Method:

In a large skillet heat up 1 tablespoon of butter and 1 tablespoon of olive oil. Dice the onion and cook until soft. Add remaining tablespoon of butter and olive oil. Then add the pumpkin (cut into cubs). Now add 1 teaspoon of sugar and 1/2 teaspoon of ground nutmeg. Cook on low for around 10 minutes stirring quite often. Add the stock, bring to boil then lower the heat and cook for another 10-15 minutes, just so the pumpkin is soft.

Meanwhile toast pumpkin seeds on a clean pan and set aside.

Using a hand blender, blend until smooth. Season to taste with salt and pepper. Next add the coconut milk and cook for around 5 minutes. Garnish with a little bit of coconut milk and some pumpkin seeds.




KREM Z DYNI
(3-4 porcje)

PRZEPIS

Składniki:

1 biała cebula
około 700 gramów dyni (obrana, pestki wyjęte)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
300 ml bulionu warzywnego
300 ml mleka kokosowego
garść pestek dyni
sól i pieprz

Metoda:

W dużym garnku podgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Następnie dodać kolejną łyżkę masła oraz oliwy z oliwek. Teraz dołożyć pokrojoną w kostkę dynię. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej. Podsmażać na wolnym ogniu przez około 10 minut dosyć często mieszając. Dodać bulion i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10-15 minut, aż dynia będzie miękka.

W międzyczasie na suchej patelni zrumienić pestki dyni. Odstawić na bok.

Używając blendera ręcznego zblendować zupę na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dodać mleko kokosowe i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Podawać z odrobiną mleka kokosowego oraz pestkami dyni.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

© FOOD AND APPETITE
Maira Gall