Są takie rzeczy, które robimy z wielkim uśmiechem na twarzy. Dla mnie są to w szczególności te, które robimy dla naszych ukochanych osób. Jest taki jeden przepis, po który sięgam, gdy chcę sprawić przyjemność właśnie komuś takiemu wyjątkowemu. CIASTKA CZEKOLADOWE. Czy są lepsze? Śmiem stwierdzić, że chyba nie ma. Dla mnie szczególnie pyszne są te chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najlepsze. Jest tylko jedna zasadnicza wada… znikają w mgnieniu oka!
W czasie poszukiwań idealnego przepisu na ciastka czekoladowe przebrnęłam przez wiele różnych przepisów i ten, nareszcie, okazał się tym wymarzonym. Odpowiednie proporcje mąki do masła oraz schłodzenie ciasta w lodówce to klucz do otrzymania chrupiących ciastek, które nie rozpłyną się nam podczas pieczenia w piekarniku.
Dla wielbicieli czekolady – uwaga – nie sposób się im powstrzymać! :)
Chocolate Chip Cookies
(około 25 ciasteczek)
Składniki:
• 100 g masła
• 60 g cukru
• 60 g brązowego cukru
• 225 g (1 ½ szklanki) mąki pszennej
• 1 jajko
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 300 g czekolady
Metoda:
Piekarnik nagrzać do 175°C.
W dużej misce utrzeć mikserem masło wraz z cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym – około 3-4 minuty. Dodać sodę oraz sól i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Czekoladę pokrojoną w kawałki delikatnie wmieszać w masę.
Z masy uformować walec o średnicy 3-4 cm i zawinąć w folię spożywczą.
Ciasto wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Po upływie wskazanego czasu wyjąć ciasto z lodówki. Pokroić na plastry o grubości 1 cm. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Układać je na formie wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach.
Piec około 15 minut, aż boki ciasteczek lekko się zarumienią.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz